Tuesday, 25 March 2014

Baru sbntr td berbual dgn seorang prospek yg mana sy pernah menghubungi beliau lbh kurang 2 tahun lps.

Berbeza dgn perbualan 2 tahun dulu, beliau lgsg tdk memberi peluang utk sy menjelaskn ttg kelebihan memiliki insurans. Jawapan pantas tidak berminat.. Dan tidak berminat shj yg disebut.

Kali ini, sy agak terkejut sbb suara agak open dan lebih berminat utk tahu lbh lanjut berkenaan plan insurans. Bila diselidiki, barulah saya tau beliau baru shj mengalami kemalangan bbrp bulan lps.

Bil hospital beliau mencecah RM 29,000! Company insurans beliau cuma cover RM 7,000 shj. Insurans personal lain yg beliau ada hanyalah PA shj tanpa ada cover utk rawatan hospital. Beliau bgtau cuma dpt rm800 shj dr PA insurans tu. Mgkn dr hospital income benefit.

Selebihnya bil berjumlah RM 21,000 keluarga yg tanggung!

In Shaa Allah, akan berjumpa beliau dlm masa terdekat ini utk membincangkn plan yg lengkap utk beliau. Kemungkinan akan ada condition atau sedikit exclusions disebabkn kemalangan tersebut.

Moral of the story.. Musibah berlaku bila2 masa. Bacalah suratkhabar..jgn butakan mata anda. Jgn ingat tragedi yg berlaku pd org lain tidak akan berlaku pada anda.. Jgnlah ingat kita masih muda tidak akan kena sebarang penyakit atau kemalangan. 

Elakkan masalah kewangan melanda jika kes seumpama ini berlaku. Jgn susahkn keluarga anda! Medical kos pun dah naik harga baru2 ini. Luangkn sedikit masa utk merancang kewangan. Jika anda blh luangkn masa utk benda2 lain, sedikit masa utk merancang kewangan tidak akan menjejaskn anda, malah ia mgkn membantu anda dan keluarga bila anda memerlukan. Jgn berlengah lg. Buatlah keputusan bijak.

Akhir sekali, ambillah insurans sementara anda masih sihat. Klu dah ada problem, mungkin akan ada conditions, exclusions atau silap2 insurans reject terus. Ketika itu, nak menyesal pun dah tak berguna.

Jika berminat utk mendapatkan khidmat nasihat, hubungi saya utk maklumat lanjut. In Shaa Allah, saya akan membantu.Talian saya di 016-366 1786

No comments:

Post a Comment