Thursday, 20 November 2014

Contoh Claim Insurans Allianz Powerlink..


Tahun lepas & tahun ini banyak claim insurans yang saya dah buat. Terutamanya kos perubatan. Ini adalah salah satu darinya yg pernah saya buat tahun ini. Alhamdulillah, Kad perubatan Allianz memang terbaik! Cover sepenuhnya kos perubatan. Tiada ko insurans!

Inilah pentingnya menyediakan perlindungan lebih awal. Kerana musibah berlaku bila2 masa sahaja. Bila berlaku, kita telah bersedia dan tidak membebankan kewangan keluarga.


Kisah benar:


Bila dalam kesakitan teramat sangat dan dalam kecemasan. Rawatan diperlukan secepat yang mungkin. Kebetulan pula ketika itu hospital berdekatan adalah hospital swasta shj. Hospital kerajaan terlalu jauh. Ditakuti boleh membahayakan diri jika terlewat mendapatkan rawatan. Nasib baiklah ada kad perubatan Allianz yang boleh membantu. Boleh terus pergi ke hospital swasta utk rawatan yg pantas. Tak perlu pening kepala berkenaan masalah bayaran. Ini adalah salah satu senario yang pernah terjadi pada client saya sendiri. Inilah juga satu lagi sebab kenapa kita patut menjaga kewangan diri sendiri & keluarga dan bukannya mengharapkan kerajaan bantu semata mata.

Jika keadaan kecemasan yang sama berlaku dan kebetulan hospital swasta adalah yang paling dekat, adakah anda sanggup membahayakan orang tersayang yang sedang sakit dengan rawatan yang lambat kerana tak mahu pergi ke hospital swasta? Sudahkah anda dan keluarga bersedia untuk keadaan ini?


Jangan tunggu lama2, takut menyesal nanti. Perancangan kewangan & insurans adalah sesuatu yang penting dan mesti dilakukan secepat yang mungkin. Terutama sekali kerana kos perubatan yang semakin meningkat saban tahun.

Saya sendiri sudah terima banyak panggilan meminta bantuan mahukan insurans kerana sudah ada masalah kesihatan. Ada kes yg saya boleh bantu (dengan kondisi kesihatan yang terpaksa dikecualikan) ada juga yg x dpt tolong dah. Menyesal kemudian mmg tak berguna lagi. Oleh itu kasihanilah orang tersayang, jangan bebani mereka bila masalah berlaku. Rancanglah perlindungan insurans anda lebih awal.

Hubungi saya untuk maklumat lanjut. Terima kasih.
Zulhaizal
Perunding Insurans Anda
016-366 1786

Wednesday, 12 November 2014

Kad Perubatan TERBAIK !! ALLIANZ POWERLINK....


Miliki Kad Perubatan TERBAIK untuk anda dan keluarga! Tentunya dari Allianz!
Kelebihan Medical Card ALLIANZ POWERLINK....

- Mempunyai Panel Hospital paling banyak di Malaysia!

- Boleh mendapatkan rawatan PERCUMA di 108 panel hospital swasta diseluruh Malaysia!
Tidak susah mencari panel hospital lagi di mana saja anda berada.

- TIADA HAD TAHUNAN (No Annual Limit) dari RM850K hingga ke RM5 juta mengikut terma dan syarat.

- Perlindungan sehingga mencapai umur 91 tahun. Pembaharuan Dijamin.

- No Claim Reward

- Warga asing berkerjaya professional, mempunyai perniagaan yang berdaftar di Msia atau berkahwin dgn rakyat tempatan boleh memohon.

- Pembayaran boleh dilakukan secara Bulanan, 3 Bulan Sekali, 6 Bulan Sekali, Setahun Sekali, atau 2 tahun sekali.

- Terdapat elemen pelaburan didalam caruman yang anda bayar dan dilaburkan di Dana Padu atau Dana Amanah Ikhlas, iaitu Dana Patuh Syariah.

Sekiranya berminat,
Sila hubungi saya:

Zulhaizal A. Pazir 
Perunding Insurans Anda
016- 366 1786

Wednesday, 3 September 2014

Kenapa Wanita Perlukan Insurans.

Kenapa wanita perlukan insurans juga???
.
Jawapannya, kehidupan sekarang yang lebih mudah terdedah kepada pelbagai risiko penyakit dan masalah kehidupan yg bakal timbul. Teruskan membaca..
.
Memanglah kita tak minta, tapi bagaimana kalau satu daripada penyakit berbahaya terjadi pada anda?
.
Pastinya orang pertama yang anda harapkan adalah suami anda sendiri. Tapi bayangkan suami yang anda harapkan sebagai pelindung kebajikan, tiba2 dia yg meninggalkan anda kerana tidak sanggup untuk menjaga anda yang sudah tidak berupaya lagi.
.
Suami tinggalkan anda yg sakit begitu sahaja bersama dengan anak-anak. Kos sara hidup, perbelanjaan rumah, belanja sekolah anak dan bil2 hospital macam mana?
.
Masalah yg berlaku, pernah beberapa kali saya jumpa wanita yang lepas tangan dan serahkan sepenuhnya tentang menyimpan dan merancang kewangan kepada suami. Ini bukan zaman dulu.. Zaman sekarang tak boleh lagi seperti ini. Kena ambil tau juga.
.
Walaupun begitu, kami sentiasa doakan dan berharap supaya perkara di atas tidak terjadi kepada anda, pembaca yang saya hormati. Tetapi sekadar berharap saja mmg tak cukup.. lebih baik lagi kalau merancang persediaan lebih awal.
.
Jadi apakah persediaan anda? Kes macam ini memang pernah berlaku sebelum ini. Pernah keluar surat khabar pun beberapa kali. Bertindaklah dengan bijak. Lindungilah diri anda mulai daripada sekarang. Jangan buat tak tau dan jangan ambil mudah.
.
Rancanglah kewangan anda dengan bijak.
.
Untuk maklumat lanjut, hubungi saya di talian 016-3661786
.
Zulhaizal A. Pazir
.
"Expect the best, but be prepared for the worst"

Wednesday, 27 August 2014

How much Life Insurance do you need?

Insurance is a tool that can help you protect yourself, your family and your assets. It is all about risk management, and it is important to have the right amount of coverage for your situation. You do not want to ever have too little. Insurance also allows you to focus on your life and recovering from accidents or disasters. It is also a good idea to have long-term disability insurance, which can replace your income if you cannot work anymore. You have to make sure that you have enough coverage for you and your family.

So, how much Life Insurance do you REALLY need?
Call me for appointment @ 016-3661786 (Zul Allianz)

Monday, 18 August 2014

Why do I need Insurance??

Insurance is Love and Responsibility. 
Only people who really care of their family will save in insurance. Because, if one family member fall sick, everyone in the family will feel the pain. If u don't want to burden them and want to take care of them even u are not around anymore. 

. Don't wait anymore coz tragedy will not wait for u too..

Call me ASAP for appoinment @ 016-3661786 (Zul Allianz)

Wednesday, 26 March 2014

Tips Hari Ini: Kesilapan Dalam Proses Mengambil Insurans


Sesuatu yang ramai orang buat silap dalam pemilihan insurans, adalah bila mereka bertanya dan menerima nasihat tentang insurans daripada kenalan, kawan, saudara, isteri atau suami, rakan kerja, adik beradik, forum internet atau sesiapa sahaja yang tidak terlatih dalam bidang insurans. Pendek kata, orang yang ditanyakan bukannya perunding insuran professional!

Pada pandangan saya, walaupun orang yang ditanyakan memang bermaksud baik tampil memberi nasihat untuk membantu, tetapi masalah yang berlaku adalah, info yang mereka beri berkemungkinan besar tidak tepat. Ini kerana mereka tidak terlatih dalam bidang insurans, tidak mendapat latihan professional setiap tahun dan tidak update dalam perkembangan semasa berkenaan insurans.

Sebagai contoh perbandingan, ia seolah2, seorang yang sakit tidak pergi minta nasihat dari doktor, tapi pergi jumpa pekerja kilang. Sudah tentu nasihatnya tidak tepat!

Bila kereta anda rosak, untuk mendapatkan nasihat dan repair yang betul, sudah tentu anda pergi jumpa mekanik professional, betul tak? Takkan nak tanya Chef pulak. Bertambah rosak kereta anda nanti.

Begitu juga, dengan insurans.. Jangan letak risiko perancangan kewangan anda dan keluarga ditangan orang yang salah. Anda dan keluarga mungkin berdepan dengan masalah kewangan suatu hari nanti.

Kenapa saya tulis begini, kerana sudah beberapa kali, saya berjumpa dgn mereka yang bertanyakan khidmat nasihat dari orang yang salah. Ada kes yang cancel insurans polisi! Kerana kawan, ibu bapa kata rugi amik insurans. Akhirnya, sekarang nak ambil semula, dah ada condition dan lebih mahal dari dulu. Menyesal pun tak guna dah..

Ada isteri (housewife) yang kata tak perlu amik insurans pada suami mereka yang dah nak amik insurans untuk satu keluarga. Akhirnya, anak sakit, terpaksa kosongkan simpanan, bergadai sana sini bayar kos perubatan sendiri.

Ini antara kes, yang pernah saya jumpa sepanjang saya menceburkan diri dalam bidang insurans. Kadang2 tak terkata dibuatnya.. Di forum internet lebih teruk lagi.. Yang tak tau langsung berkenaan insurans pun bagi pendapat. Kadang2 saya geleng kepala tengok mereka yang tidak tahu menahu berkenaan insurans bagi nasihat kepada orang ramai berkenaan insurans. Ada yang kata insurans tipu dan sebagainya. Haaa.. ini nasihat yang lebih teruk..Nasihat ini datang dari mereka yang langsung tidak faham insurans. Kalau anda dengar nasihat begini dan ikut, anda telah meletakkan risiko kewangan anda dan keluarga dalam bahaya.

Kepada mereka yang ditanya pula, saya sarankan, lebih baik anda directkan mereka yang bertanya kepada agent yang anda kenal dan tahu agent ini terlatih, berlesen dan professional dalam bidangnya.

Oleh itu, kepada sesiapa yang mahu khidmat nasihat berkenaan insurans, sentiasalah mencari dan bertanyakan dari mereka yang terlatih, komited dan professional dalam bidang insurans. Walaupun saya tahu memang ada orang pernah ditipu dengan insurans agen. Curi duit caruman dsb.. Ada juga kes insurans agent, lepas sign up client, terus hilang tanpa khabar berita. Takde follow up, takde servis, buku polisi pun tak bagi! Tapi bukan semua agen begitu. Ada yang professional, sangat komited dan passionate dengan kerjayanya. Agent ini ada dan memang anda kena cari.. :) 

Pendek kata, dalam setandan pisang, bukan semua yang busuk. 

Perbandingan lain, jika anda pergi restoran dan makanan kat restoran itu tak sedap. Servis tak bagus. Adakah anda akan menyalahkan semua restoran dan stop makan kat luar? Tidak bukan. Anda mungkin stop makan kat restoran tu jer, tapi takkan stop makan kat restoran lain. Begitu juga jika kereta anda rosak, anda pergi jumpa mekanik, dan mekanik itu rupanya tidak bagus dan menipu anda. Adakah anda berhenti hantar kereta ke workshop yang lain? Tidak bukan? Anda pasti kena mencari workshop yang lain juga.

Begitu juga dengan insurans agent.

Perlu diingat, bukan semua agent melakukan perkara yang salah. Jangan disebabkan kesilapan seorang agent insurans, anda hukum semua agen dan berhenti mengambil insurans selamanya. Itu bukan keputusan yang bijak. Keputusan itu sebenarnya lebih bahaya kepada anda sendiri. Anda dan keluarga anda juga yang rugi. Jika ada yang melakukan kesalahan seperti menipu, anda berhak membuat laporan ke pihak atasan bersama dgn bukti.

Akhir sekali, saya ulang, sentiasalah bertanyakan dari mereka yang terlatih, komited dan professional dalam bidang insurans. In Shaa Allah, jika anda benar2 mencari, anda akan jumpa mereka yang mempunyai kualiti seperti yang saya sebutkan.

Sekian sahaja tulisan saya kali ini..

Terima Kasih,

Zulhaizal A. Pazir
Perunding Insurans Anda
016-366 1786

Tuesday, 25 March 2014

Baru sbntr td berbual dgn seorang prospek yg mana sy pernah menghubungi beliau lbh kurang 2 tahun lps.

Berbeza dgn perbualan 2 tahun dulu, beliau lgsg tdk memberi peluang utk sy menjelaskn ttg kelebihan memiliki insurans. Jawapan pantas tidak berminat.. Dan tidak berminat shj yg disebut.

Kali ini, sy agak terkejut sbb suara agak open dan lebih berminat utk tahu lbh lanjut berkenaan plan insurans. Bila diselidiki, barulah saya tau beliau baru shj mengalami kemalangan bbrp bulan lps.

Bil hospital beliau mencecah RM 29,000! Company insurans beliau cuma cover RM 7,000 shj. Insurans personal lain yg beliau ada hanyalah PA shj tanpa ada cover utk rawatan hospital. Beliau bgtau cuma dpt rm800 shj dr PA insurans tu. Mgkn dr hospital income benefit.

Selebihnya bil berjumlah RM 21,000 keluarga yg tanggung!

In Shaa Allah, akan berjumpa beliau dlm masa terdekat ini utk membincangkn plan yg lengkap utk beliau. Kemungkinan akan ada condition atau sedikit exclusions disebabkn kemalangan tersebut.

Moral of the story.. Musibah berlaku bila2 masa. Bacalah suratkhabar..jgn butakan mata anda. Jgn ingat tragedi yg berlaku pd org lain tidak akan berlaku pada anda.. Jgnlah ingat kita masih muda tidak akan kena sebarang penyakit atau kemalangan. 

Elakkan masalah kewangan melanda jika kes seumpama ini berlaku. Jgn susahkn keluarga anda! Medical kos pun dah naik harga baru2 ini. Luangkn sedikit masa utk merancang kewangan. Jika anda blh luangkn masa utk benda2 lain, sedikit masa utk merancang kewangan tidak akan menjejaskn anda, malah ia mgkn membantu anda dan keluarga bila anda memerlukan. Jgn berlengah lg. Buatlah keputusan bijak.

Akhir sekali, ambillah insurans sementara anda masih sihat. Klu dah ada problem, mungkin akan ada conditions, exclusions atau silap2 insurans reject terus. Ketika itu, nak menyesal pun dah tak berguna.

Jika berminat utk mendapatkan khidmat nasihat, hubungi saya utk maklumat lanjut. In Shaa Allah, saya akan membantu.Talian saya di 016-366 1786

Saturday, 22 March 2014

Allianz Expects Insurance Market Size To Double In 20 Years

The more reason why doing insurance biz is good especially with Allianz.. Jika anda mahukan kelainan. Mahukan perubahan tapi tidak punya banyak modal. Tidak ada pengalaman. Mahu berjaya dalam hidup. Mahukan kebebasan masa. Komited & Ingin belajar.

Jangan lepaskan peluang yg besar ini. 

1. Kami mempunyai mentor yg berpengalaman. 
2. Latihan yang lengkap
3. Sistem dan support yang kuat
4. Market yang sangat besar
5. Peluang memiliki empayar franchise anda sendiri di mana shj anda mahu
6. Produk sedia ada terbaik di pasaran. 
7. Produk kalis inflasi. 
8. Peluang membina empayar biz franchise anda dgn company yg telah mempunyai Jenama/Brand yg kuat dan diiktiraf antara Terbaik di dunia. 

Pilihan sebenarnya ditangan anda.. Peluang di depan mata akan berlalu begitu shj jika anda tidak bertindak. Jika berminat utk mengetahui dgn lebih lanjut, hubungi saya segera di talian 
016 - 366 1786. Terima kasih.

Zulhaizal A. Pazir

 
Published: Thursday March 13, 2014 MYT 12:00:00 AM
Updated: Thursday March 13, 2014 MYT 10:33:01 AM

Allianz expects insurance market size to double in 20 years

Heise:’It will be fast and easy process for the families.’
Heise:’It will be fast and easy process for the families.’
KUALA LUMPUR: Allianz Malaysia expects the Malaysian insurance market to double its size in 20 years, as demand for annuities will be boosted by an ageing population.

The insurer estimated the ratio of Malaysians aged above 65 years would increase to 15% of the country’s population by 2033, compared with current level of between 7% and 8%.

“Over the next decade, we expect premiums to increase by an average of 7% a year,” Allianz Group chief economist Prof Michael Heise told a press conference yesterday.

“The asset market will also grow fast in the next few years,” he said.

Total gross premium in the life and non-life insurance market in Malaysia was estimated at RM45.6bil as of the end of last year, which is smaller compared with neighbouring Thailand and Indonesia.

Like most Asian countries, insurance penetration rate is also relatively low at less than 1.5% of its gross domestic product.

Heise projected that the Malaysian economy would expand 5% this year, faster than the 4.7% achieved last year.

The expansion, he said, would be driven by higher private investment and stronger exports, despite concerns over a slowdown in China.

Responding to queries on Allianz’s exposure to the missing Malaysia Airlines MH370 plane, Allianz Malaysia chief executive officer Jens Reisch confirmed that five passengers were identified as its clients. Four were Malaysians and one, a Chinese student.

“Among them were four life insurance policies and one for personal accident,” he said. Reisch did not have the information as to which passenger possessed which policy.

Declining disclosure the amounts, he said that the policies were in the normal claims range.

“As part of the insurance industry, we must await confirmation before we begin settling claims. We are concerned and should we need to release those claims, it will be a fast and easy process for the families,” Reisch said.

Source:
http://www.thestar.com.my/Business/Business-News/2014/03/13/Steady-premium-growth-Allianz-expects-insurance-market-size-to-double-in-20-years/

Thursday, 23 January 2014


Walaupun pahit utk dikongsi, tetapi atas dasar kebaikan bersama, marilah kita ambil iktibar

Ringkasan Artikel:

- Peniaga berumur 46 tahun menghidap Kanser Otak tahap 3
- sejak itu terpaksa terlantar di rumah dan tidak lagi bekerja
- keluarga hilang tempat bergantung dan hilang sumber pendapatan
- memerlukan hampir RM 1200 setiap bulan utk susu selain lampin pakai buang dan peralatan    perubatan seperti tiub dan ubat
- selain itu, memerlukan wang untuk membayar kos sara hidup keluarga seperti sewa rumah, bil bulanan dan kos perubatan di Hospital Pulau Pinang
- akibat kesempitan wang, anak yang kedua terpaksa melupakan hasrat untuk menyambung pelajaran ke tingkatan 4

Apa shj yg berlaku kepada keluarga ini, boleh juga berlaku kpd saya dan anda. Jika Pendapatan anda hilang akibat kurang upaya atau sakit kritikal, Sudahkah anda menyediakan Penggantian Pendapatan (Income Replacement)? Dalam insurans bukan medical card shj yg penting. Penggantian Pendapatan juga sangat penting. Masalahnya ramai yg tak tahu. Ada yg lgsg xde Penggantian Pendapatan, ada jg yg Under Insured. Jika anda mahu tau apa itu penggantian pendapatan atau nak tau apa benchmark yg sesuai utk menyediakan Penggantian Pendapatan berdasarkn ekonomi sekarang, anda boleh PM sy dgn kadar segera.

Jangan berlengah.. musibah boleh berlaku bila2 masa..malang tidak berbau.. jgn tunggu sampai dah tak boleh diinsuranskn, baru terkial2 nak cari. Insurans adalah sebahagian dari Perancangan Kewangan utk melindungi kewangan anda. Perancangan Kewangan tidak akan lengkap tanpa insurans sebagai pertahanan kewangan.

Seperti mana, kereta memerlukan safety airbag utk pertahanan diri jika kemalangan berlaku
Seperti mana, rumah memerlukan kunci sebagai pertahanan dari dimasuki pencuri
Seperti mana, badan memerlukan supplement sebagai pertahanan diri dari penyakit
Begitu juga insurans peribadi disediakan sebagai pertahanan Kewangan untuk diri sendiri dan keluarga

Berdasarkn statistik AKPK, ramai yg bankrap kerana kesempitan wang akibat kehilangan sumber pendapatan kerana penyakit kronik dan medical cost yg tinggi.

Bg sy, insurans adalah suatu usaha jg utk menyelamatkan kewangan keluarga dari tergadai. Jgn hanya bertawakal tanpa usaha. Jangan asyik mengharapkan kerajaan, company atau orang lain utk membantu anda. Kalau masih tak cukup macamana? Kalau dah sakit, tak boleh kerja, company pun dah tak cover lagi. Orang lain pula takkan boleh bantu bayarkn segala kos perubatan, kos sara hidup makan pakai anda setiap bulan. Takkan anda nak mintak derma setiap bulan. Lagipun anda sanggup ke lihat orang tersayang pergi sana sini minta tolong setiap bulan kerana anda? Sekali sekala org boleh tolong. Tapi kalau setiap bulan mintak tolong, memang agak susah. Masing2 ada masalah sendiri jg.

Dalam merancang kewangan, anda mestilah bergantung kepada diri sendiri.. buat caruman dalam insurans peribadi yg lengkap sbg pertahanan kewangan keluarga, buat other investment jg to create wealth dan jgn lupa buatlah wasiat.

Sekali lg, kepada sesiapa yg berminat utk dapatkan nasihat insurans peribadi yg lengkap termasuk penggantian pendapatan yg mencukupi, hubungi saya dgn kadar segera.

Terima Kasih,

Zulhaizal A. Pazir

016- 366 1786