Friday, 6 December 2013


"Life insurance is bought not because people die, but, rather, because incomes die.."

Sejauh mana org faham ttg kenyataan di atas.

Nak dijadikan cerita, bulan lepas teringat satu kes dgn sorang prospek ni kat Putrajaya.. lepas present ttg insurance, dia kata. "Aku tak nak beli life insurance sbb insurance ni meletakkan harga pada nyawa orang. Haram!" (merujuk kepada pampasan kematian).

Dipendekkan cerita, sy cuba explain tapi beliau ttp berkeras. Akhirnya beliau tak amik insurans juga.. apa nak buat, saya cuma rasa kesian kat isteri beliau yg tak bekerja tuh dan anak2 nya kerana mereka memiliki seseorang yg tidak begitu bertanggungjawab dan tidak peduli tentang perancangan kewangan keluarga. Hmm...

Tapi Benar ke insurans meletakkan harga pada nyawa kita? kalau saya letak pampasan kematian 100k pada En A, maksudnya saya letakkan harga pada nyawa En A tu ker? Adakah itu tujuan insurans, yakni meletakkan value pada nyawa seseorang client?

Inilah salah faham yg dah berlaku.. Bagi saya, Life Insurans bertujuan untuk melindungi pendapatan. Ia lebih kepada perlindungan kewangan dan bukan seperti yg dituduh prospek tadi.

Pendapatan kita boleh hilang disebabkan kematian atau sakit kritikal dan cacat kekal. Jika pendapatan hilang, bagaimana nasib family yg masih dalam tanggungan. Bersediakah mereka dr segi kewangan?

Baru2 ini, saya ada dgr satu kisah dari seorang agent insurans, ttg client beliau yg telah meninggal dunia dan keluarga si mati telah membelanjakan lebih kurang RM120,000 dlm masa setahun untuk rawatan perubatan si mati semasa sedang sakit kritital. Mujur si mati pernah membeli life insurans di masa hayatnya.. dan keluarga dapat wang pampasan berjumlah RM190,000. Alhamdulillah boleh menggantikan semula wang yg telah dibelanjakn tu dan dapat membayar hutang piutang termasuk ada lebihan yg waris si mati boleh guna sementara untuk menyesuaikan diri dgn suasana baru.

Jika anda baca cerita di atas ini, anda pun dah nampak, insurans tidak dibeli untuk kepentingan pembeli atau meletakkan harga pada nyawa pembeli. Ia bertujuan untuk melindungi kewangan seseorang dan keluarga. Supaya orang yg kita sayangi tidak dihimpit kesusahan kewangan bila kecemasan berlaku.

Oleh itu boleh kita katakan,
Men and Women now buy insurance not because they expect to die, but because they expect someone to live, themselves included.

Lastly, macammana nak tau pampasan yg betul jika anda berminat nak amik insurans? Bagi saya, ada dua cara.

1. Matchkan pampasan dgn jumlah hutang yg kita ada.. kita tak nak hutang tu ditransferkan kat waris kita bila kita dah takde lagi. Jika hutang anda 1 juta, dinasihatkan amiklah pampasan 1 juta juga.

2. Jika pendapatan tahunan anda cth: RM 50,000 setahun.. darabkan dgn 5. Pampasan cacat kekal dan pampasan sakit kritikal yg perlu anda ambil paling minimum, RM 250,000.
Supaya jika musibah diatas berlaku, dan anda kehilangan kerja dan pendapatan, at least dgn adanya pampasan insurans ini, kewangan keluarga boleh bertahan sekurang-kurangnya 4 - 5 tahun lg. Manalah tau, family pulak terpaksa menyara anda yg sakit. At least ada sejumlah wang utk mereka guna utk menyara kos sara hidup spt. bill, hutang, makan pakai dsb.

Berdasarkan 2 point kat atas, ada ker sy tulis point ttg letak value pada nyawa? Mana ada! Kan Dah kata dah, Ia lebih kepada melindungi kewangan keluarga.

Niat / Tujuan amik insurans tu yg paling penting..

Apa pulak tujuan anda amik insurans?

Jika anda seorang yg sayangkan keluarga dan bertanggungjawab, hubungilah saya untuk maklumat lanjut berkenaan insurans.

Monday, 15 July 2013

Are You A Responsible Person??







Are you a Responsible Person ?

Parents that did not purchase health insurance when they were healthy, so once they are sick, their children will have to bear this burden.. Some even forced to sell off their existing investment to pay for the medical costs.

The same goes to the working children. If they don't plan their health insurance early, their parents will bear the burden when they fall sick.

Since Accident & Illness can happen anytime, anywhere, any age without warning..

Do you love your family?

Do you want your family members to live on welfare?



"If the Love does not come with security, it is just like a blank cheque..."


1. Hong Kong billionaire, Li Ka- Shing, once said about insurance:

“People say that I am rich and have a lot of wealth. Actually the real part of my personal wealth is to provide sufficient insurance coverage to my loved ones and myself.”
    
2. Former British Prime Minister Winston Churchill

"If I had my way, I would write the word "insure" upon the door of every home because I am convinced, with minimum contribution, your families and estates can be protected against catastrophes which would otherwise smash them up forever."

Tuesday, 9 July 2013

Hope for The Best, but Prepare for the Worst!



In Life, Always Hope for the Best but Always Prepare for the Worst!

So when to prepare for the worst??? Its NOW!!! NO BUT, NO IF, NO WHAT IF.. No need to think about it! You love ur family, You Must Prepare for the Worst while always expecting for the Best.. Period! 

Thats why we always called safety first! Prepare all the safety gear 1st before accident happen.. Not during accident happen. It will be too late.

Insurans Protection is the same.. We MUST prepare first before anything happen.. because.....
Accident & Illness can Happen Anytime, Anywhere, No matter who you are, race, age or your current financial status..

In fact, nobody can run away from Illness in their whole life.. Sooner or later, it will come.. So prepare first.. before we burdened our loved ones... think friends.................


If u love ur family and they are very important to u....Call me at 016 - 366 1786

Zulhaizal A. Pazir

Friday, 28 June 2013

Pahit Manis Pengalaman...

Baru2 ini, saya ada jumpa seorang prospek yg telah menamatkan insuransnya bbrp tahun lepas kerana berasa rugi sebab tak pernah guna pon benefitnya. Dengan tegas, dia kata tak pernah sakit. Buat apa amik insurans. So dia rasa rugi menyimpan kat insurans.

Saya kata kat dia:

Nobody in their right mind atau dalam Bahasa Malaysia, Tak ada sapa yg berfikiran WARAS mengambil insurans mengharapkan dapat guna benefit insurans tu! Saya sendiri pun kalau boleh tak nak guna insurans benefit saya.
Kawan, kita mengambil insurans BUKAN bertujuan supaya dapat sakit atau accident. Tapi kerana sedar tentang uncertainty. Tahukah anda, kemalangan dan penyakit boleh berlaku bila2 masa tak kira dimana dan usia? Jika ia berlaku, kat mana anda nak mintak tolong. Kalau doktor minta RM100,000 untuk rawatan, sudahkah anda bersedia?? Sudahkah keluarga anda bersedia??

Kalau nasib tak baik, didiagnos dgn Penyakit Kritikal. Sedarkah anda hidden cost ini : Kos rawatan susulan, kos2 ambil supplement dan mungkin juga pergi rawatan tradisional dan sebagainya. Duit keluar macam air terjun.. Sudahkah anda sediakan emergency fund untuk ini??

Ada kes sakit kritital, setiap bulan keluarga habis dlm 2k - 3k additional kos utk makanan supplement dan rawatan lain. Itu tak termasuk kos rawatan moden tu. Itu perbelanjaan tambahan!! Tidakkah anda kesian tengok keluarga bersusah payah disebabkan anda tak plan kewangan anda dari awal?

Insurans adalah seperti tayar spare dalam kereta. Ramai jg orang yg tak pernah guna tayar spare. Saya sendiri tak pernah guna pon tayar spare tu. Tak pernah pancit, buat apa guna ye tak? Tapi untuk saya tinggalkan tayar tu kat rumah dan drive sana sini atau balik kampung tanpa tayar spare, saya tak berani. Manalah tau kalau pancit, at least tak yah tunggu lama. Terus boleh buat sendiri.

Sama jugalah seperti Air Bag dlm keta. Ia tak bernilai apa2 kalau takde accident berlaku. Tapi kalau berlaku, Air Bag tu, In Shaa Allah boleh menyelamatkan nyawa.

Yg penting kita mesti usaha dan bertawakkal. Insurans adalah satu usaha jg, yg mana jika musibah berlaku, In Shaa Allah, ia akan membantu untuk mengelakkan risiko kejatuhan/kebankrapan kewangan keluarga.

Perlu diingat, jika anda hilang pekerjaan dan punca pendapatan kerana sakit kritikal atau hilang upaya, masalah keluarga akan lebih teruk lagi.. pendapatan dah terhenti tapi kos sara hidup diri sendiri dan keluarga masih berterusan. Ditambah pulak masalah bil perubatan. Medical card company pulak dah tak cover lagi. Siapa nak tanggung semua tu? Time tu baru nak terkial2 cari insurans, dah terlambat. Kawan2 ku, cubalah fikir masak2.

Sediakanlah perlindungan insurans sebelum musibah berlaku. Transfer the risk to insurans company. Jangan biarkan keluarga tanggung risiko tu.

Pernah juga saya cakap kat seseorang, kalau kita kedekut untuk menyimpan sedikit caruman dlm insurans. Sooner or later, duit tu akan keluar jg. Masalahnya, kalau satu hari nanti ia keluar macam air terjun macamana? Segala simpanan dan harta keluarga musnah. Sapa yg rugi nnt?

Kenapa saya cakap sooner or later duit akan keluar jg. Ini kerana, Kematian dan Penyakit PASTI akan berlaku kat semua orang! Cuma cepat atau lambat kita tak tau. Yang saya tau takde siapa boleh larikan diri dari Kematian. Tiada siapa dapat larikan diri dari Penyakit. Mungkin juga kemalangan akan berlaku dalam hidup kita. Selalu tengok suratkhabar kan? Setiap hari ada cerita kemalangan, sakit etc. Jangan ingat, berlaku kat orang lain, takkan berlaku kat diri sendiri. Kalau musibah berlaku, duit tetap akan keluar.

Persoalannya duit yg bakal keluar tu, anda mahu ia keluar dari poket sendiri atau poket orang lain?

Jika anda mahu penyelesaian masalah ini. Sila hubungi saya untuk maklumat lanjut.

Zulhaizal A. Pazir