Wednesday, 7 November 2012

Hayati dan Belajar dari Pengalaman Ini..

 Artikel di bawah ini bukan tulisan seorang agen insurans. Saya copy n paste dari blog dibawah (Hayati pengalaman beliau):

 

http://cahayahatiku-lyafrina.blogspot.com/2011/06/kepentingan-memiliki-insurans.html


Assalamualaikum..Kali ni saya nak share kepentingan memiliki insurans diri & jugak buat org2 tersayang. Saya ingin berkongsi berdasarkan pengalaman yang saya lalui. Bagi saya insuran untuk diri, anak-anak & org y kita sayangi sgt penting jika sesuatu y x diingini menimpa pada diri kita & keluarga kita. Sebagai contoh, jika kita jatuh sakit secara tiba-tiba, dengan adanya insurans diri ianya dpt menampung @ cover masalah kewangan melibatkan perubatan. 

Jangan jadi seperti saya, menangis air mata darah sekalipun dah x berguna lagi. Dalam thn 2009 mcm tulah, saya ingin membeli insurans diri utk diri sendiri. Tapi bila isi form & diselidik, saya mmg dah x layak untuk join mana2 insurans sekalipun kerana penyakit saya tersenarai dlm list , melainkan jika saya ambik insurans tu sblum disahkan sakit, mmg layak! 

 Inilah kesusahan diri yang terpaksa saya alami setiap kali melibatkan kos rawatan perubatan y besar untuk diri sendiri. Selagi diri masih sihat & tidak mempunyai penyakit2 kronik y diblacklist oleh insurans, saya sarankan ambiklah insurans demi masa depan. Saat saya nak ambik insurans kesihatan untuk diri saya dulu, semuanya sudah terlewat. Sebab penyakit2 y sy hidapi ni tersenarai dalam penyakit kronik y diblacklist oleh agen insurans... melainkan, jika masuk dulu insurans & selepas itu baru disahkan mempunyai penyakit, barulah insurans akan cover. 

Kita bukanlah sesiapa.... mana nak cari duit serta merta. Kalo kita Perdana Menteri, Raja, Jutawan mahupun sesiapun...pasti kita tidak akan teraba-raba untuk mencari duit demi perubatan untuk kesihatan.. Tapi,, org kenamaan, jutawan pun pasti akan memiliki insurans perlindungan diri juga. Sebenarnya, dulu saya memang ada insurans kesihatan... Tapi stop ambik insurans tu masa umur 12-13 tahun, sbb saya fikir mama saya ibu tunggal..mesti nak guna duit banyak lagi.. Lagi pun saya sihat walafiat waktu tu.. manalah tahu, setahun lepas berhenti tu semuanya merubah kehidupan saya bila disahkan mempunyai ketumbuhan dlm otak.. Dan saat tulah teraba-raba mencari duit utk biayai perubatan & menjalankan pembedahan. Tapi mujurlah pihak sekolah prihatin & badan2 kebajikan yang sudi membuat kutipan derma untuk membiayai rawatan saya saat tu.

Tapi, sehingga kini...serius saya kata... Rasa semput sgt setiap kali saya jatuh sakit & masuk wad.. Walaupun sy just msuk hosp gov jer..paling kurang kalo 3-5 hari duk wad, mesti RM500 yang melayang.. Sebab termasuk kos fain berulang alik lagi, pampers untuk saya , makanan & mcm2... Pernah berlaku, bila kesemua duit gaji saya mmg habis utk kos perubatan saja semasa di icu bulan 2 baru2 ni.. Perit sgt hidup masa tu.. Belum termasuk kos berulang alik ke hospital untuk appoitment dgn pakar di Kuantan. Apa2 pun inilah yang tersurat utk kehidupan saya.. Apa2 pun saya harus redha...& menerimanya dgn seikhlas hati..Baru jiwa ni akan tenang untuk menghadapi ujian2 mendatang.

 Sebab utama mengapa orang membeli insurans hayat:

1. Untuk melindungi pendapatan keluarga
Bagi kebanyakan keluarga, kesinambungan pendapatan adalah bergantung kepada kehidupan
dan kesihatan pencari nafkah. Insurans hayat yang secukupnya menjamin pendapatan keluarga dalam apa jua keadaan.

2. Perlindungan kewangan ketika hilang upaya
Sekiranya pencari nafkah hilang upaya, insurans hayat memastikan keperluan keluarga tidak terjejas.

3. Suatu pelan untuk pendidikan anak - anak
Semua ibubapa mempunyai impian yang tinggi terhadap masa depan anak - anak mereka. Insurans hayat menjadikan impian itu suatu kenyataan.

4. Suatu tabung persaraan
Semua orang yang bekerja mengharapkan suatu persaraan yang membahagiakan. Insurans hayat adalah langkah praktikal ke arah matlamat tersebut. 

5. Suatu pelan perubatan/kesihatan
Kebanyakan orang merungut mengenai peningkatan kos bagi penjanaan kesihatan. Orang yang bijak mengunakan insurans hayat untuk meringankan beban perbelanjaan perubatan/ kesihatan yang tinggi.

6. Suatu ukuran nilai diri
Ramai yang tidak pasti akan nilai diri mereka. Insurans hayat membolehkan anda menghebahkan pada dunia akan nilai sebenar diri anda.

7. Sebagai pemberian untuk yang tersayang
Tidak seperti pemberian yang lain, insurans hayat adalah pemberian yang berharga dan kekal sepanjang hayat.

8. Perlindungan perniagaan keluarga
Sesetengah perniagaan keluarga adalah untuk diwarisi dari generasi ke generasi. Insurans hayat membantu memastikan pengekalan pusaka keluarga.

9. Sebahagian daripada pelan kewangan menyeluruh
Suatu pelan kewangan itu mungkin ringkas atau kompleks. Namun, tiada pelan kewangan yang sempurna tanpa insurans hayat.

Dan...apa y saya coretkan disini bukan utk meminta simpati @ apa2 shj..Tetapi sekadar untuk memberi gambaran & perkongsian pengalaman di atas apa y saya lalui betapa pentingnya setiap individu itu mempunyai insurans diri. Esspecially bila keadaan terdesak..Sekurangnya ada sumber untuk cover masalah kewangan.. Cam saya kena bgantung 100% pd gaji saya & Fain.. Dan atas kesilapan saya itu, saya x nak ianya menimpa pada ank kesayangan saya, asya... Sy & Fain mula membuka acc bank & ingin membeli insurans perlindungan diri buat asya. Sebab sy rasa ianya penting.. Saya x nak, asya mempunyai nasib seperti saya.
Antara pic-pic kenangan sewaktu saya terlantar sakit : 
kalo x silap ni tahun 2009

guna line kat leher & celah kankang sbb kat tangan & kaki dah out of service

tahun 2010.. Dia, yang sentiasa disisi & dekat di hati x kira apa jua keadaan saya.

tahun 2008. sewaktu koma & bergantung penuh pada mesin pernafasan bantuan hayat.
Time ni asya kat dalam perut saya..Usia dia 5-6 bulan.

Tahun 2011???
Ada masuk icu pada Feb-Mac 2011.. Juga xsedar diri & bergantung pada mesin bantuan hayat utk pernafasan mcm pic atas.. Just 2 hari saja bgantung pada mesin intubator, lps tu blh buang tiub tu sbb paras oksigen dah ok.