Thursday, 12 July 2012

Iktibar untuk Semua..


Hari ini, saya terbaca artikel di suratkhabar The Star. Harap anda dapat baca dan ambil iktibar. Jika anda mahu membantu keluarga di atas, bantuan anda amatlah digalakkan bagi mengurangkan bebanan keluarga ini. Sila lihat No CIMB account yang tertera di artikel di atas.

Siapa sangka, pada umur 29, sang suami didiagnos dengan Kanser Otak. Sedangkan sebelum ini, beliau sihat dan normal seperti kebanyakan yang berumur lingkungan 20an. Sekarang, kerana penyakit berbahaya ini, beliau sudah tidak mampu bekerja lagi dan hanya menumpukan pada rawatan. Bila ini berlaku, pendapatan sudah TIADA lagi. Maka, bukan sahaja bayaran perubatan yang dirisaukan, TETAPI, Kos Sara Hidup juga menjadi masalah yang sangat BESAR!! Makanan keluarga, belanja sekolah anak2, bil - bil, loan etc. siapa yang nak bayar?? Malah, isteri beliau juga terpaksa berhenti kerja kerana menjaga suami yang sakit! Untuk rawatan sahaja mereka memerlukan lebih kurang RM12,000 sebulan!!!! Untuk Kos Sara Hidup Keluarga pulak bagaimana??

Cuba anda tanya diri sendiri, SEJUJURNYA, Berapa kos perbelanjaan yang anda perlukan untuk menyara keluarga anda sebulan? Dah dapat jawapan?? RM2k, 3k, 5k? Sekarang tanya lagi, jika badan anda sudah tak berupaya bekerja lagi dan anda kehilangan sumber pendapatan bulanan anda kerana penyakit kritikal atau lumpuh, siapa yang nak tanggung kos sara hidup keluarga anda tu? Makanan, bill, loan siapa nak bayar? Sudahkah anda bersedia??????? Sudahkah anda benar2 bersedia?????

Pernahkah anda terfikir, ini boleh berlaku kepada anda? Jika ia benar2 berlaku, bagaimana? Siapa yang akan anda susahkan? Suami? Isteri? Anak2?, Ibu bapa? Tergamakkah anda melihat mereka yang anda sayangi bersusah payah kesana kemari meminta bantuan? Mungkin juga mereka terpaksa menambah hutang pulak yang mana bakal menghancurkan lagi kewangan keluarga. Sanggupkah anda tengok anak anda terpaksa berhenti sekolah kerana anda? Sanggupkah anda tengok masa depan mereka yang bakal punah kerana anda? Puncanya satu, sebab anda GAGAL untuk Merancang Kewangan diri dan keluarga.

Bila saya baca artikel ini, kadang2 terbit rasa kasihan pada beberapa orang muda yang pernah saya jumpa sebelum ini yang menyangka diri masih sihat. Adakah mereka fikir mereka akan sihat selamanya? Ramai dari mereka ini mengambil remeh soal merancang insurans mereka. Sedangkan sudah banyak kali saya ingatkan:

Kemalangan, Penyakit dan Kematian boleh berlaku bila2 masa sahaja. Tak kira umur, bangsa, atau agama.
  
Jika ia berlaku, sudahkah kewangan anda / keluarga bersedia??

Jika Keluarga Penting dalam Hidup anda dan anda tidak mahu membebankan mereka bila kecemasan berlaku: Hubungi saya untuk maklumat lanjut.

Ikhlas,

Zulhaizal A. Pazir
016-3661786
Business Supervisor
Buss Consulting

No comments:

Post a Comment