Friday, 4 May 2012

Mitos Insurans #4 - Salah Faham Lagi...

Hari ini, pukul 9 pagi, client yang saya jumpa, awal2 lagi berkata:

"Saya tak perlu ambil insurans, sebab saya makan Supplement Food setiap bulan."
 
Wah.. first time saya dengar ni. Saya tanya kenapa tak perlu dan apa kena mengena insuran dengan Supplement Food?

"Supplement Food dah cukup untuk jaga kesihatan. Kalau tak sakit, buat apa nak dapatkan insuran."

Mula2 saya senyum jer dengar jawapan tu. Selepas tu, saya respond:


"Bagus anda jaga kesihatan dengan makanan tambahan. Saya sokong 100% dan anda patut teruskan. Cuma first sekali, anda kena tahu insurans bukan setakat medical card untuk bayar rawatan sahaja. Anda juga memerlukan insurans kerana Income Replacement Benefit yang disediakan. 

Tapi, sebelum saya cerita panjang tentang Income Replacement ni, saya nak tanya, adakah anda benar2 yakin, dengan pemakanan tambahan anda boleh GUARANTEE 100% anda akan immune dari apa2 penyakit? 

Dia terdiam gak time tu.. Pas tu saya sambung:


"Jangan salah faham, saya benar2 sokong anda ambil supplement food. Saya sendiri pun pernah join beberapa MLM dan jual supplement food dulu. Jadi saya tau kebaikannya untuk kesihatan. Tapi pada pendapat saya, pemakanan tambahan tidak akan membuatkan anda kebal dari apa2 penyakit termasuk penyakit kritikal. Sebaliknya, saya setuju, supplement boleh membantu anda  mengurangkan risiko kena penyakit dan meningkatkan kesihatan. Tetapi untuk kata Guarantee 100% kebal penyakit saya tak yakin.  

Saya sendiri tau ada org yang mengambil supplement bertahun2 tapi masih kena cancer, strok etc. Adakah anda mau mempertaruhkan nasib anda? Tak salah kita usaha dengan supplement food, tapi jika tetap terkena penyakit macamana? Medical cost makin mahal. Kalau anda tak ready, susah nanti!"

"Untuk membuktikan apa yg saya cakap skrg ni, saya nak tanya soalan mudah, sepanjang anda mengambil supplement food, adakah anda masih mengalami demam? 

Dengan pantas dia jawab:


"Ada. Tapi dah kurang sangat kena berbanding sebelum saya ambil supplement."

Saya respond balik:  

"Betul, tapi masih tetap kena demam kan? Jadi, anda tidaklah immune penyakit. Sedangkan professional footballer yang sentiasa bersukan dan ambil makanan tambahan pun boleh kena serangan jantung, inikan pula kita orang biasa."

Dia cuma anggukkan kepala.. Lepas tu saya sambung lagi:


"Ok. Tolak tepi dulu soal penyakit. Katalah dengan supplement food ni, anda benar2 immune penyakit. Sekarang, saya nak tanya,  antara umur 25 - 80 thn, risiko untuk kena kemalangan tinggi atau rendah? Adakah anda boleh Guarantee yang anda tak akan kena kemalangan? Supplement Food boleh bantu anda untuk immune dari kemalangan juga ke?


"What if this tragedy really happen? Are u ready? Kalau kemalangan itu sgt teruk sehingga lumpuh atau hilang anggota badan, bagaimana? Ia dah pernah terjadi pada orang lain, jangan ingat, ia tak boleh terjadi pada kita. Kalau lumpuh atau hilang upaya berlaku akibat kemalangan, anda pasti kehilangan pekerjaan. Bila ini berlaku, pendapatan juga akan hilang. Ketika ini, bukan bill hospital saja yang anda risau, tapi bill2 semasa, loan, makanan seharian, perbelanjaan anak tetap juga kena bayar kan? Cuba tanya diri, terjejas tak perbelanjaan keluarga, sekiranya anda kehilangan pekerjaan disebabkan penyakit atau hilang upaya? Bersediakah keluarga anda jika ini berlaku?


Ketika inilah, insuran memainkan peranan besar untuk membantu anda kerana anda sangat memerlukan Income Replacement dengan segera untuk menggantikan pendapatan anda yang hilang itu. At least anda tak menyusahkan orang lain terutama orang yang tersayang. 

Kalau keadaan teruk, anda mungkin memerlukan rawatan atau surgery dengan segera. Tapi, masalahnya jika anda tiada medical card dan doktor minta RM100k atau RM50k macamana? Masalah bill hospital tak habis, lepas tu, nak kena fikir belanja keperluan harian keluarga lagi. Dah la sakit, makin stress pulak.

Jika anda tidak ada insuran time tu... sayang sekali, sebab sudah pasti bebanan berat ini, orang yang tersayang yang akan menanggungnya. Sanggupkah anda tengok mereka bersusah payah minta bantuan sana sini? Fikir2kan..


Pendek kata, akhirnya, terbuka minda prospek saya dan amat berminat untuk menyimpan dalam insuran. InsyaAllah, saya akan jumpa dia lagi minggu depan bersama dengan isterinya sekali.

Lastly, Insurance is about Love and Responsibility. Only ppl who really care of their family will save in insurance. Because, if one family member fall sick, everyone in the family will feel the pain. If u dont want to add more burden to them and want to take care of them even if u are not around anymore. Do call me ASAP for appt. Dont wait anymore cos tragedy will not wait for u too..

Thanks

Zulhaizal A. Pazir.