Friday, 20 April 2012

Hari Ini - Pahit & Manis Sebagai Perunding Insuran

Hari ni betul2 menguji kesabaran..first customer of the day plak tu..baru jer post pasal obstacle few days back, hari ni da kena.. hehe.. pengalaman. Tak sangka, client tu setuju berjumpa hanya untuk merendah2kan kredibiliti aku sebagai konsultant insurans. Banyak gak yang dia katakan. Sampai ada gak dia tuduh aku nak komisen semata2 dari dia.. Senyum jer ler dengan kebodohan yang ditunjukkan terang2. Sedangkan tujuan utama kita nak tolong dia dan family dia.. Kesian betul.. Bila time aku nak present, asyik2 potong cakap. Sebelum blah, sempat jg aku sound dia..

"En tak perlulah merendah2kan sy. Sy dtg dengan niat ikhlas nak bantu En... B
ukan komisen tujuan utama sy.  Untuk pengetahuan En, kalau En tak mencarum dengan sy pun, sy takkan jatuh miskin... Kalau En mencarum sekalipun, setakat sy ada kelebihan satu akaun, juga tak membuatkan saya kaya. Tapi kalau En tak mencarum dlm insurans sekarang, En kehilangan 1.2million worth of emergency fund dan harta yang pasti bakal membantu keluarga bila musibah berlaku. Walaupun kita mmg tak minta kita sakit, cacat atau mati. Tapi boleh ke En Gerenti dalam masa 30 tahun akan datang, takkan ada penyakit atau accident berlaku. Jika ia benar2 terjadi, harap ketika itu, En masih layak mencarum. Tp untuk dapat apa yang saya proposekan sekarang adalah mustahil. Papehal, Good Luck!"

Kesian betul dgn ignorance yg ditunjukkan.. Tapi aku lebih kesian kat bini dgn anak2 dia. Jika apa2 terjadi, mereka tiada saving emergency langsung..

Walaupun begitu, dalam bad news, ada gak good news.. selepas client tu, jumpa plak dengan client lain, saya dapat open 1 case hari ni.. hehe..

No comments:

Post a Comment