Saturday, 11 February 2012

Yang Mana Satu Nak Buat Dulu? Insuran atau Pelaburan?

Apa yang patut dibuat lebih awal? Insuran atau pelaburan? Sebenarnya, dari sudut perancangan kewangan, insurans perlu disediakan terlebih dahulu sebelum melabur dalam apa-apa pelaburan
seperti unit trust, hartanah, stock market, etc etc.. Kenapa macam tu? Cuba baca kes di bawah. Real kes:
Awal bulan lepas, kawan saya sendiri, umur 34, telah didiagnos dengan batu karang. TETAPI, nak buat pembedahan buang batu karang saja boleh mencecah RM13,000 di hospital swasta. Tergamam juga kawan saya. Disebabkan tiada medical card dan simpanan juga tidak cukup, beliau terpaksa pergi ke Hospital Kerajaan. Sayangnya, pembedahan beliau terpaksa ditangguh 3 bulan lagi kerana queue yang panjang.. .


Tetapi bukan queue tu yang saya nak ceritakan.. Untuk anda yg tidak mahu insuran dan nak menyediakan Emergency Fund sendiri dengan pelaburan sendiri..Fikirkan.. Bagi kebanyakan orang biasa, (yang biasanya boleh melabur dalam RM150-RM300 dari pendapatan)  jika nak buat pelaburan sendiri, agak2 berapa lama seseorang itu boleh mendapat RM13,000? Bertahun2 kan.. Itupun jika anda disiplin.. TAPI, Tahukah anda, terlalu ramai rakyat Malaysia yang sudah lama bekerja, RM10K pun tiada dalam simpanan! Ini kena tanya diri sendiri ler...


Walaupun anda ada RM13,000 dalam pelaburan sekalipun, sanggupkah anda mengeluarkan wang yang anda kumpul penat lelah bertahun2 itu untuk membayar doktor?? Wang itu hilang dalam sekelip mata! Sanggupke?
Bagaimana pula kalau ianya pembedahan yang besar (major surgery)? Sanggup ke buang RM30K, 50K atau 100k yang penat2 kita kumpul untuk perubatan? Itupun jika ada duit tu.. Kalau takde? Berapa lama nak kumpul sendiri? Sempat ke kalau tragedi menyerang terlebih dahulu sebelum anda sempat mengumpul cukup wang! Kalau kena penyakit kritikal lagi teruk.. rawatan perubatan pasti berterusan kadang2 ambik masa bertahun2!! Berapa banyak nak bayar?? 


Itu baru cerita kos perubatan.. Kos sara hidup macam mana? Jika anda hilang pekerjaan kerana lumpuh atau penyakit kronik, pendapatan pun hilang, tapi bill, loan, makan semua nak kena pakai duit! Pasti duit pelaburan yang akan anda keluarkan, kat mana lagi ye tak..Sure kosong pelaburan anda!
Itulah sebabnya, orang yang ada duit sekalipun, mereka tak mahu pakai simpanan sendiri untuk bayar bil hospital. Lebih baik transfer risiko itu kepada insuran company! Wang mereka adalah untuk diri mereka dan keluarga. Bukannya untuk bayar doktor!!
Oleh itu, jangan tangguh lagi. Mulakan menyimpan. Mula dulu dengan membeli aset insurans sebelum mengumpul aset2 lain.. Insurans inilah dana kecemasan anda!! Jika apa-apa tak elok berlaku pada anda, anda tak perlu menggadaikan aset lain.. Biarkan aset insuran anda yang tanggung.. bukan anda! Kalau ada budget problem, start small.. serendah RM120 sebulan (RM4 sehari). 
Dengan insuran Powerlink dari Allianz, anda boleh mendapat jaminan perlindungan menyeluruh 'semua dalam satu' :
  • Kematian
  • Hilang Upaya Kekal (Total Permanenent Dissability/ TPD)
  • Medical Card
  • 36 critical illness + 3 Extended TPD cover
Jika berminat, hubungi atau email saya dengan kadar segera.

kesimpulan:
Without any insurance coverage, forget about investment!

No comments:

Post a Comment