Saturday, 11 February 2012

Yang Mana Satu Nak Buat Dulu? Insuran atau Pelaburan?

Apa yang patut dibuat lebih awal? Insuran atau pelaburan? Sebenarnya, dari sudut perancangan kewangan, insurans perlu disediakan terlebih dahulu sebelum melabur dalam apa-apa pelaburan
seperti unit trust, hartanah, stock market, etc etc.. Kenapa macam tu? Cuba baca kes di bawah. Real kes:
Awal bulan lepas, kawan saya sendiri, umur 34, telah didiagnos dengan batu karang. TETAPI, nak buat pembedahan buang batu karang saja boleh mencecah RM13,000 di hospital swasta. Tergamam juga kawan saya. Disebabkan tiada medical card dan simpanan juga tidak cukup, beliau terpaksa pergi ke Hospital Kerajaan. Sayangnya, pembedahan beliau terpaksa ditangguh 3 bulan lagi kerana queue yang panjang.. .


Tetapi bukan queue tu yang saya nak ceritakan.. Untuk anda yg tidak mahu insuran dan nak menyediakan Emergency Fund sendiri dengan pelaburan sendiri..Fikirkan.. Bagi kebanyakan orang biasa, (yang biasanya boleh melabur dalam RM150-RM300 dari pendapatan)  jika nak buat pelaburan sendiri, agak2 berapa lama seseorang itu boleh mendapat RM13,000? Bertahun2 kan.. Itupun jika anda disiplin.. TAPI, Tahukah anda, terlalu ramai rakyat Malaysia yang sudah lama bekerja, RM10K pun tiada dalam simpanan! Ini kena tanya diri sendiri ler...


Walaupun anda ada RM13,000 dalam pelaburan sekalipun, sanggupkah anda mengeluarkan wang yang anda kumpul penat lelah bertahun2 itu untuk membayar doktor?? Wang itu hilang dalam sekelip mata! Sanggupke?
Bagaimana pula kalau ianya pembedahan yang besar (major surgery)? Sanggup ke buang RM30K, 50K atau 100k yang penat2 kita kumpul untuk perubatan? Itupun jika ada duit tu.. Kalau takde? Berapa lama nak kumpul sendiri? Sempat ke kalau tragedi menyerang terlebih dahulu sebelum anda sempat mengumpul cukup wang! Kalau kena penyakit kritikal lagi teruk.. rawatan perubatan pasti berterusan kadang2 ambik masa bertahun2!! Berapa banyak nak bayar?? 


Itu baru cerita kos perubatan.. Kos sara hidup macam mana? Jika anda hilang pekerjaan kerana lumpuh atau penyakit kronik, pendapatan pun hilang, tapi bill, loan, makan semua nak kena pakai duit! Pasti duit pelaburan yang akan anda keluarkan, kat mana lagi ye tak..Sure kosong pelaburan anda!
Itulah sebabnya, orang yang ada duit sekalipun, mereka tak mahu pakai simpanan sendiri untuk bayar bil hospital. Lebih baik transfer risiko itu kepada insuran company! Wang mereka adalah untuk diri mereka dan keluarga. Bukannya untuk bayar doktor!!
Oleh itu, jangan tangguh lagi. Mulakan menyimpan. Mula dulu dengan membeli aset insurans sebelum mengumpul aset2 lain.. Insurans inilah dana kecemasan anda!! Jika apa-apa tak elok berlaku pada anda, anda tak perlu menggadaikan aset lain.. Biarkan aset insuran anda yang tanggung.. bukan anda! Kalau ada budget problem, start small.. serendah RM120 sebulan (RM4 sehari). 
Dengan insuran Powerlink dari Allianz, anda boleh mendapat jaminan perlindungan menyeluruh 'semua dalam satu' :
  • Kematian
  • Hilang Upaya Kekal (Total Permanenent Dissability/ TPD)
  • Medical Card
  • 36 critical illness + 3 Extended TPD cover
Jika berminat, hubungi atau email saya dengan kadar segera.

kesimpulan:
Without any insurance coverage, forget about investment!

Friday, 10 February 2012

Kenapa Kami Memilih Allianz?




Founded
1890
Headquarters
Area served
Worldwide

97.39 billion (2009)
€7.182 billion (2009)
€4.297 billion (2009)
€584.0 billion (2009)
153,200 (2009)
Allianz is one of the largest financial services providers in the world, headquartered in  MunichGermany. Its core business and focus is insurance. With €92.5 billion of revenue during 2008, Allianz is the second largest international insurance and financial services organization in the world. Allianz has sold Dresdner Bank to Commerzbank, largely for shares in November 2008.As a result of this proposed merger, Allianz will end up with a 20% controlling stake in the combined Commerzbank/Dresdner.
Allianz Global Investors ranks as a top-five global active investment manager, having €970 billion of assets under management (AuM), of which €725 billion are third-party assets, with specialized asset managers such as PIMCO (Bond fund), RCM(Equity fund), AAAm(Fund of Hedge fund), Degi(Real estate fund), etc.

 

SPORTS

 

Allianz provided naming rights for theAllianz Arena, a football stadium in the north of Munich, Germany, which is sponsored by Allianz. The two professional Munich football clubs Bayern Munich and TSV 1860 München have played their home games at Allianz Arena since the start of the 2005–06 season. Both clubs had previously played their home games at the Munich Olympic Stadium; Bayern Munich since 1972 and 1860 München since the 1990s.



Allianz owns the Polish football team Gornik Zabrze.

Allianz had been in negotiations with theNew York Jets and the Giants to buy naming rights to the New Meadowlands Stadium in East Rutherford, NJ, but those talks ended due to opposition from Jewish groups and holocaust survivors.



Allianz has been a sponsor of the AT&T WilliamsF1 Team since 2000.

In early 2009, Allianz signed an agreement to become the Global Partner of the St. Andrews Links Trust.

  

Ini jelas menunjukkan bahawa Allianz adalah syarikat kewangan Global yang sangat kukuh kedudukan kewangannya. Jadi jangan ragu-ragu lagi. Dengan kekuatan dan kemampuan Allianz Life Insurance, berilah perlindungan kepada diri anda dan yang tersayang.

Ikhlas, 

Zulhaizal A. Pazir

Tuesday, 7 February 2012

MITOS INSURANS #3



Ada satu salah faham berkenaan insuran dari para suami yang mempunyai isteri surirumah ... Ada suami yang hanya membeli insuran untuk diri sendiri sahaja, tetapi isterinya, dia tak nak ambik..

Client :"Isteri saya surirumah sepenuh masa, saya rasa tak perlu amik insuran untuk dia kot.."


Agent: "Kenapa pula?"


Client : "Selama ni memang saya jer yang tampung keluarga.. So, sebagai satu2nya punca pendapatan keluarga, sayalah yang penting kena ada insurans. Jika kematian berlaku pada isteri saya, dari segi emosi kami memang akan bersedih, tapi dari segi kewangan, saya dan anak anak takkan ada effect."


Agent: "Benar, saya tak nafikan.. jika kematian berlaku, dari segi kewangan anda mungkin ok.. Tapi kalau penyakit kronik berlaku pada isteri anda bagaimana? Dari mana wang yang akan tampung kos perbelanjaan tu?


Kena ingat yer.. Isteri anda bukannya robot. Sedangkan robot pun boleh rosak. Isteri juga adalah manusia biasa yang tak lepas dari penyakit dan kemalangan. Manalah tahu, kes rompakan berlaku kat rumah anda dan isteri anda cedera parah, atau tengah2 mop lantai, tiba2 tergelincir dan patah tulang.. Bagaimana? Siapa nak bayar kos rawatan yang semakin naik tu? Kalau lumpuh berlaku bagaimana? Silap2 anda kena keluarkan belanja lebih lagi untuk menyara isteri yang sakit. Pampers, makanan sebab isteri dah tak boleh masak, silap2 kena hired orang jaga isteri, duit lagi tu.. Pernahkah anda fikir ini boleh berlaku? Ia dah terjadi pun.. Keluarga lain dah kena... ia tak mustahil boleh berlaku kepada anda juga, bukan?

Kes kanser yang berlaku sekarang, berdasarkan kajian, wanita lebih tinggi kebarangkalian kena Kanser berbanding lelaki. Jika ia terjadi, siapa nak tanggung kos chemotheraphy, ubat-ubatan etc. etc..? Kalau hospital swasta, kemoterapi sahaja boleh mencecah antara 5k - 10k per session. Kalau di hospital kerajaan, lebih kurang RM1500 per session. Bergantung pada tahap kanser itu sendiri, sekurang2nya setahun mesti kena buat 6 sesi kemoterapi.. Tapi kalau kanser teruk, ada juga kes yang kena 10 kali atau 18 kali sesi kemoterapi setahun!! Ini belum lagi kira belanja perubatan dan bayaran specialist.. Anda darablah sendiri berapa yang kena bayar.. Mau kosong simpanan dibuatnya.. Boleh bankrap wooo..

Jika anda sayangkan isteri anda, berilah perlindungan sewajarnya.. InsyaAllah, ia akan banyak membantu anda dan keluarga. Kerana semua orang tak boleh lari dari penyakit. Malang Tidak Berbau.. Isteri saya juga housewife. Dia sendiri sudah dua kali masuk hospital. First time, beberapa tahun lepas kerana pneumonia.. 2nd time, 3 minggu lepas sebab Bronchitis. Siapa sangka boleh kena penyakit muda2 lagi.. Bayaran beribu2 tu.. Nasib baik ada medical card. Siap dapat private room lagi.. Memang 1st class. Staff betul2 ikut masa dan sangat pantas. Layanan pun bagus.. Since dapat private room, saya boleh la temankan sampai esok pagi.. Mandi pun kat situ gak.. Kalau kerajaan, tak dapat wehh..

Lastly, kenapa anda kena sediakan insuran untuk isteri anda? Jangan fikir anda sebagai ketua keluarga akan hidup selama2 lamanya.. Katalah satu hari nanti, kematian berlaku pada anda atau perceraian berlaku... Kasihan isteri anda, sudahlah hilang tempat bergantung, tiada simpanan dan insuran untuk diri sendiri pulak. Kalau dia perlukan medical card time tu macamana? Siapa patut dipersalahkan?

p/s: click kat keratan suratkhabar di atas, orang kerajaan tu.. baca dan hayati..

Fikir2kan k.. Itu saja coretan hari ini.. Adios..

Monday, 6 February 2012

Beberapa Perkara Yang Selalu Pemegang Polisi Terlepas Pandang



Pertama sekali, Tahniah! jika anda sudah memiliki polisi insuran. Ini bermakna anda faham kepentingan mempunyai aset perlindungan insuran untuk anda dan keluarga. Tetapi.... melalui pengalaman saya yang tak seberapa ini, saya perasan, ada beberapa perkara yang Pemegang Polisi selalu amik remeh atau terlepas pandang. Berikut adalah antaranya:

1. Buku Polisi Insuran - Entah kenapa, ada sesetengah pemegang polisi tidak memberitahu pasangan atau waris berkenaan polisi insuran yang baru dibelinya. Mana polisi itu disimpan pun tidak diberitahu. Seringkali juga, pemegang polisi pun tak ingat mana buku polisi diletak selepas beberapa lama mencarum. Ini akan memberi masalah satu hari nanti. Sebabnya, waris pun tidak tahu samada pemegang polisi ada mencarum dalam insuran atau tidak?.. Macam mana nak claim kalau no polisi pun tak tau? Apa company insurannya? Agen pun dia tak kenal.. Kalau agen bertanggungjawab, masih keep in touch, mungkin ok.. tapi kalau agen pun da berenti macamana? Kerana itu, pemegang polisi mestilah memberitahu perkara diatas, termasuk siapa agen, no contact dan company insuran yang dia mencarum kepada waris. Senang untuk berurusan nanti. Ini aset anda ye. Perlindungan keluarga anda ada disitu. Penting tuuu..

2. Sebagai tambahan, lebih baik lagi jika pemegang polisi memberi beberapa Emergency Contact (keluarga rapat, sedara mara dan kenalan rapat) kepada perunding insuran/agen anda. Ini kerana, ia memudahkan agen untuk menghubungi anda. Manalah tau, jika anda sudah tukar no telefon atau tukar alamat dan terlupa untuk memberitahu agent. At least, agent masih boleh call emergency contact dan dari situ boleh menghubungi anda. Banyak lagi kebaikkannya. Sebagai contoh: Katakanlah kematian atau sakit kronik berlaku tiba2, at least Emergency Contact anda boleh menghubungi agent anda untuk bantuan.

Cuma di awalnya, sudah pasti agent akan contact no yang anda beri itu untuk memberitahu kebaikan produk insurannya seperti anda juga.. Tapi jangan risau, ia adalah untuk kebaikan mereka. Anda membeli insuran juga untuk kebaikan, bukan?

3. Ramai dari pemegang polisi, tidak tahu apa insuran yang dibeli.. Kebanyakannya, percaya bulat2 pada agent.. Terutama jika agent itu kenalan rapat atau saudara mara. Hampir 80% tidak pernah buka buku polisi masing2. Ada juga yang sampai terlupa insuran apa yang dibayarnya.. huhuhu.. Ingin saya tekankan, sebagai pemegang polisi dan pencarum anda berhak ambil tahu perlindungan apa yang anda ada. Ini HAK anda sebagai pengguna. Jangan time nak claim nanti, baru tercari2 buku polisi pulak.

Oleh itu, anda kena sentiasa review policy dengan agent anda at least setahun sekali. Pastikan anda tahu perlindungan anda dan ianya benar2 memenuhi apa yang anda hajati. Jangan sampai polisi anda tidak lengkap perlindungannya.

Biasanya, perlindungan yang asas adalah Kematian/ Total Permanent Dissability. Selepas itu ada beberapa rider lain sebagai tambahan kepada yang asas tadi. Antara yang penting  dalam polisi adalah:

  • Pampasan Penyakit Kritikal. (pastikan sekurang2nya lebih dari 50k. Untuk pengetahuan anda, sebenarnya, dari sudut pandangan financial planner, lebih baik jika pampasan anda lebih dari 5 kali pendapatan tahunan anda. InsyaAllah, saya akan terangkan kenapa lain kali)
  •  Manfaat Pengecualian Pembayaran atau Payor Waiver/Payor Cover Rider
  •  Kad Perubatan
  • Manfaat Kemalangan/ PA (personal accident)
Semua di atas, walaupun optional, tetapi bagi saya, ia rider yang amat penting untuk diwujudkan dalam insuran anda. Selain itu, ada beberapa optional rider lagi seperti Hospital Income Benefit, Accidental Outpatient Reimbursement, etc etc.. Dalam Powerlink pula, kami ada beberapa rider khusus lagi seperti Lady Guard, Man Guard, Child Guard, Wealth Cover etc etc.. 

Ambil tahu juga, tentang keadaan bagaimana dan masa bila untuk buat claim. Ini untuk mengelakkan dari salah faham dengan agent mahupun syarikat insuran satu masa nanti. Dapatkan juga apa2 update (jika ada) dari agent anda. Supaya polisi anda tidak ketinggalan zaman.

4. Selain itu, jangan lupa beritahu agent jika ada perubahan dalam keluarga anda. Samada perubahan tempat kerja, perubahan nama waris, pertambahan dalam keluarga etc. etc. Ini kerana, keperluan seseorang berubah-ubah mengikut masa.. sebagai contoh, mungkin semasa apply insuran dulu, anda masih single tapi sekarang sudah berkahwin. Dahulu mungkin, pampasan kematian rendah, tapi selepas mempunyai tanggungan, anda merasakan pampasan kematian perlu ditingkatkan supaya anda tidak membebankan isteri dan anak anda. Mungkin juga, anda mahu membeli polisi untuk isteri anda dan mahu menukar nama beneficiary. Inilah pentingnya kena review selalu.

Itu saja buat kali ini. Harap ia boleh membantu. Jika ada apa2 pertanyaan, boleh contact saya di no 016-36617886 atau email saya di zulhaizal@ymail.com

Sunday, 5 February 2012

Hayati Pengalaman Ini..

Sila baca blog di bawah.. Ini adalah pengalaman penulis blog sendiri.. Beliau BUKAN seorang agen insuran. Hayati pengalaman perit beliau..

http://cahayahatiku-lyafrina.blogspot.com/2011/06/kepentingan-memiliki-insurans.html

Harap beliau dan keluarga sentiasa kuat menempuh dugaan.

Saturday, 4 February 2012

Untuk Renungan Bersama..


This is the reason why I did what I did.. Misi saya untuk membantu.. Jika ini terjadi, bebanan lebih besar akan ditanggung keluarga.

Tanya pada diri sendiri, Sanggupkah anda melihat perkara begini terjadi pada isteri dan anak anda?

Perlindungan Keluarga. Siapa Yang Patut Ambil Insuran Dulu??



Ibu Bapa / Bakal Ibu Bapa 
Umum menyedari kepentingan perlindungan insuran untuk keluarga di zaman sekarang. Mahu tak mahu, menyediakan pelan emergency tetap menjadi kemestian. Tetapi Budget sentiasa menjadi isu, betul tak?
Ini adalah kerana beberapa sebab seperti komitmen loan, bil semasa, perbelanjaan harian keluarga, 
perbelanjaan sekolah anak, shopping, entertainment, holiday, etc etc (tak nak kalah dengan orang lain pun ada juga..biar papa asal bergaya hehehe.. harap dijauhkan k..susah keluarga nanti)

Jadi, soalan yang selalu ditanya,
"Siapa yang perlu ambil insuran dulu?"

Berikut adalah kepentingan perlindungan keluarga mengikut keutamaan:

Senarai Keutamaan:

1. Suami/Pencari Nafkah Keluarga - biasanya yang mempunyai pendapatan yang lebih tinggi dalam keluarga, kebiasaanya Suami.
2. Ibu - biasanya mempunyai pendapatan yang rendah sedikit atau tiada langsung (surirumah). Next time, saya akan terangkan kenapa surirumah perlu ada insuran.
3. Anak - tiada pendapatan, tetapi mudah jatuh sakit dan kemalangan. 

Kenapa Pencari Nafkah Keluarga dulu?

Kerana Pencari Nafkah adalah nadi atau tulang belakang kepada kewangan keluarga (Breadwinner).

Kebiasaannya, seluruh keluarga terutama anak-anak bergantung sepenuhnya dengan
ibu bapa atau breadwinner.

Cuba bayangkan, jika sesuatu berlaku kepada tulang belakang keluarga ini (ie. kematian, lumpuh, koma, penyakit kritikal), apabila pendapatan tiada lagi, apa akan jadi kepada seluruh kewangan keluarga? Hancur? Kehidupan mereka bagaimana? Hutang siapa yang selesaikan? Susahkah isteri nanti?

Apa akan jadi pada persekolahan anak? Masa depan mereka? Sanggupkah biarkan mereka menderita?
Apa kata anda?
Seperti biasa, setiap jawapan pasti akan ada tindakan.
Jika anda benar2 sedar kepentingan perancangan kewangan keluarga dan insuran, 
dan jika keluarga penting bagi anda, dengan tiba tiba, pasti budget tidak akan jadi isu lagi. 
Pasti akan ada jalan untuk menyimpan..
Oleh itu, plan semula kewangan anda. Mana yang tak penting letak tepi dulu..

Financial Planning Guru says..
"PROTECT FIRST INVEST SECOND"

Harap tulisan ini membantu anda!

Thursday, 2 February 2012

MITOS INSURANS #2



Info ini hanya untuk wanita.. Tapi kalau lelaki nak baca, sukati koranglah..

Ini pengalaman saya sendiri.. Walaupun jarang2 berlaku, tapi ada juga beberapa kes begini yang saya handle:

1. Ada sesetengah wanita yang terlalu depend dengan perlindungan dari suami. "Since Suami saya  dah beli dan bayarkan insuran saya, baguslah.. saya tak payah amik tau lagi.."

2. Ada yang hanya depend dari company suami. Ayat yang saya pernah dengar, "Suami saya kerja dengan company besar, company suami saya tanggung saya anak beranak sekali"

3. Ada juga yang kata "Suami saya kerja kerajaan, kalau masuk hospital, kerajaan akan tanggung saya.. So sebab itu, saya tak berminat nak ambik tau pasal insuran2 ni..buang masa saya n membazir duit saya jer.. lebih baik beli tudung ke, baju ker.. bla bla bla.. hehehe.. gurau jer k.. Jangan amik ati yer Puan2..

 Jangan salah faham. Tak semua wanita berfikiran begini. Sila teruskan baca k.. 

Ok Pendapat saya pulak, insuran adalah SANGAT SANGAT SANGAT SANGATTTTT PENTINGGGGGGGGGGGG pada Wanita.. Jangan serahkan 100% bulat2 pada suami.. Jangan lepas tangan.. Kenapa????????

Kena ingat, walaupun kita sentiasa mengharapkan yang terbaik. Tapi langit tak selalunya cerah..  Kena selalu bersedia kalau perkara yang buruk berlaku.. bukan untuk menakut2kan ye, tapi realitinya dah ada..

1. Kes Pertama, pendapat saya: Memang bagus suami da beli insuran untuk isteri sekali.. Maksudnya, suami itu seorang yang bertanggungjawab. Tapi jangan terus lepas tangan.. isteri mesti kena tau company insuran dari mana, coverage yang isteri dapat, nak bayar kat mana dan siapa agennya.. Just in case, kalau suami da tiada lagi, macamana nak bayar insuran sendiri? Insuran dari mana pun tak tau..

Kalau bercerai macamana? Mana suami letak polisi? Agen tak kenal pulak.. Bekas suami silap2 dah tak nak bayarkan lagi.. Macamana kalau ketika itu perlukan medical card sebab sakit? Itulah sebabnya isteri kena amik tau juga tentang perancangan kewangan.. Jangan lepas tangan macam tu jer.. 

2. Kes Kedua, suami kerja company besar, da tanggung sekali isteri dan anak beranak.. Kata saya: Alhamdulillah... memang jarang2 dapat company yang cover keluarga sekali.. Since suami kerja kat situ.. bersyukurlah..
Cuma ada beberapa perkara kena ingat:
  • Sampai bila suami anda akan bekerja di situ? Bila da bersara nanti, macamana? Company masih tanggung lagi tak? Sudah tentu tidak bukan? Kalau dah tua baru nak insuran, bukan sahaja lebih MAHAL, tapi mungkin juga dah terlambat.. kalau dah ada penyakit mcm darah tinggi, cancer etc.. memang mana2 medical card pun akan deny untuk apply..Kos perubatan pasti lebih tinggi masa tu..
  • Sama juga dengan kes pertama tadi, kalau suami dah tak ada lagi macamana? Dengan tiba2 company yang disanjungi da tak tanggung anda anak beranak lagi. Jika bercerai?? Kebetulan time tu pulak tengah sakit, lagi parah. Jangan main2 k.. ada kes suami tinggalkan isteri, sebab isteri dah sakit.. Ada kes keluar kat surat khabar satu masa dulu, isteri koma sebab jatuh kena ragut, suami kawin lain.. So macammana dengan company coverage.. Habislah.. Ini realiti.. ramai yang terkena tak sangka suami bertindak macam tu.. Sedangkan time sihat pun ada banyak kes suami cari lain, inikan pula time sakit.. Mungkin anda sendiri pernah dengar kes2 macam ni.. Sebab itu kena selalu ingat, WALAUPUN IA TAK BERLAKU PADA ANDA (harap2 ia tak berlaku), IA JUGA TAK MUSTAHIL BOLEH BERLAKU. Always Be Prepared.. Lebih bagus dapat sediakan back up plan seperti insuran sendiri dan simpanan sendiri. Jangan terlalu bergantung pada suami.   (Minta maaf, walaupun saya tulis macam ni, perlu diingat, tak semua lelaki perangai macam  di atas. Ada juga suami mithali kat luar sana. Termasuk saya.. hehe.. Saya sendiri sentiasa berdoa, agar saya tak lakukan perkara yang sama. Doa2kan yer..)
 3. Lastly, kena sentiasa faham, apa yang company atau kerajaan tanggung HANYALAH kos perubatan.. Bagaimana dengan Pampasan Kematian dan Critical Illness? Tahun lepas, saya ada jumpa seorang wanita yang saya tak jangka kenyataan ni keluar dari mulutnya..Sebab beliaulah, saya lebih memahami pentingnya insuran pada wanita.. Perlu dinyatakan di sini, beliau bukan insuran agent. Beliau bekerja dengan kerajaan manakala suami bekerja dengan syarikat swasta. Berikut lebih kurang dialog saya dengan beliau :

 Puan Siti Norhaliza (bukan nama sebenar)Saya faham kerajaan cuma tanggung bahagian perubatan sahaja. Itupun kena masuk hospital kerajaan. Kalau nak private kena bayar sendiri."

SayaMemang betul tu Puan.. 

Puan SSebab tu lah saya ingat nak mula simpan dalam insuran, lagi satu, kerajaan atau company suami takkan bagi pampasan kalau apa2 berlaku..

Saya: Kenapa pampasan penting pada pandangan puan? (Jarang berlaku client cakap pasal pampasan macam ni.. thats why saya tanya beliau)

Puan S: Mestilah penting, kalau saya sakit kronik atau cacat kekal, saya perlukan pampasan tu.. Manalah tau, kalau suami tak nak jaga saya lagi.. Saya kena jaga diri sendiri. Mungkin saya pun dah tak upaya nak kerja. Saya perlu pampasan tu untuk menyara diri dengan anak2.. bil semasa, makanan anak semua perlu duit.. Saya perlu ada Plan B juga..

Terkejut beruk saya di buatnya.. Wahhhhh... sungguh berpandangan jauh.. Kita semua kena ada pemikiran macam ni sebenarnya.. Jadi kepada wanita2 diluar sana, samada yang masih single atau sudah berkahwin.. Renung2kanlah...